035 629 5963

Zorgevent 2017 “Accountable Care” groot succes! (dec ’17)

“Accountable Care: dé oplossing voor onze gezondheidszorg?” Die vraag stond centraal tijdens het zorgevent 2017, dat door Arteria Consulting samen met IBO Business School op donderdag 16 november werd georganiseerd in Leusden.

Het model

Met een korte introductie van het Accountable Care model opende Cor Calis de bijeenkomst. In het model, dat haar wortels heeft in de Verenigde Staten, wordt de regie tussen zorgverlening, financiering en verantwoording nadrukkelijk bij de zorgprofessional gelegd. Doelstelling van Accountable Care is het reduceren van de zorgkosten met behoud van minimaal dezelfde kwaliteit. Dit door het stimuleren van zorgprofessionals, zorgorganisaties, patiënten, financiers en zorgnetwerken om de kwaliteit van zorg te verbeteren en efficiëntere procesinrichting middels intensieve samenwerking binnen afgebakende patiëntpopulaties. Hoog in het vaandel staan de waardering van de zorg door de cliënt en het terugbrengen en behouden van plezier in het werk bij de professional.

Sprekers in het kort

De avond was gevuld met interessante sprekers. Aan Marc Bruynzeels (directeur Jan van Es Instituut) de eer om af te trappen. Hij leidde de aanwezigen door de theorie van het model en langs begrippen als Triple Aim en Shared Savings. De theorie wist hij te bewijzen met enkele getoonde succesvolle voorbeelden uit Amerika, Engeland en Duitsland.

Met organisatiefilosoof Mieke Moor werd samen hardop gedacht wat het begrip ‘accountability’ nu eigenlijk inhoudt. Accountability is volgens Moor een woord vol ambiguïteit: het morele appèl om zo te handelen dat er ‘op je gerekend kan worden’, wordt al snel overschaduwd door het rekenen zelf.

Els van der Stelt (programmamanager Rivas Zorggroep) en Michèle van den Bragt (programmamanager MijnZorg) namen het publiek vanuit de theorie mee naar de praktijk. Hun gezamenlijk boodschap om Accountable Care te laten slagen was eenduidig: “Creëer een financieel veilige omgeving voor de samenwerkende partijen. Zorg daarnaast voor een ‘integrator’ die het project trekt, het vertrouwen krijgt en mandaat heeft.”

Via een livestream vanuit Amerika lichtte Patrick Charmel (directeur Griffin Hospital, een vooraanstaande deelnemer aan meerdere  Accountable Care Organisations) toe hoe de situatie in Connecticut is en welke ontwikkelingen hij heeft doorgemaakt vanuit zijn functie. Het ziekenhuis heeft de prikkels weten te veranderen van volume to value en is drie keer betiteld als ‘Top Quality Performer’ door de accreditatiecommissie van gezondheidszorgorganisaties in Amerika.

De avond werd afgesloten door Jan van Baardewijk. Hij nam als spreker en trainer van Zorgteamtraining de groep mee in vragen over verantwoorden buiten bestaande kaders, het aanwakkeren van gezond verstand en het herdefiniëren van verantwoordelijkheid in de zorg.

Conclusie

Het mag duidelijk zijn dat het gedachtegoed van Accountable Care zeker een oplossing kan zijn voor Nederland. De voorbeelden uit de praktijken tonen dat we veel met elkaar kunnen bereiken wanneer wij elkaar stimuleren en de (keten)zorg verbeteren vanuit de inhoud. Met dank aan de zeer diverse sprekers, die allen door het aanwezige publiek met uitstekende cijfers werden beoordeeld, hebben wij nog meer zicht gekregen op de veelzijdigheid en mogelijkheden van het Accountable Care model.

Meer informatie

Meer weten wat Accountable Care voor uw organisatie kan betekenen? Neem dan contact op met Cor Calis.

Reageer op dit bericht

Vul uw zoekopdracht in en druk op Enter.