035 629 5963

“Grote verwachtingen van accountable care”, video interview Cor Calis (nov ’16)

De termen value based health care en accountable care zijn in Nederland nog relatief onbekend. Toch heeft Cor Calis er grote verwachtingen van. “Ik denk dat het ons veel mogelijkheden geeft om de patiëntgerichtheid weer terug te brengen in het zorgstelsel”, zegt de voormalig bestuursvoorzitter van het Rotterdamse Havenziekenhuis.

Skipr sprak met Calis op de toonaangevende technologiebeurs HIMSS in de VS. In zijn huidige hoedanigheid als partner bij Arteria Consulting en bestuurslid van Planetree NL maakt hij zich hard voor een meer patiëntgerichte zorgsector. Nederland is volgens Calis op de goede weg met het terugdringen van de zorgkosten.

“Hulde daarvoor”, zegt Calis, “maar we zijn wel een beetje de patiënt kwijt geraakt.” Calis denkt dat value based healthcare en accountable care, oftwel zorg die aantoonbaar meerwaarde heeft en een sector die deze kan verantwoorden, die patiënt kan terugbrengen in het stelsel. “Ik denk dat we daarmee de zorg weer kunnen laten draaien om waar het om gaat, om die patiënt”, aldus Calis.

Belonen

Ook aanwezig op de HIMSS is Patrick Charmel, CEO van het Griffin Hospital en voorzitter van Planetree Inc. Charmel heeft ruime ervaring met accountable care opgedaan in de Amerikaanse staat Connecticut. Samen met Cor Calis verzorgde hij een inleiding voor de Nederlandse Heliview-delegatie.

“De beloningsstructuren in de gezondheidszorg in de VS zijn al aan het verschuiven”, zegt Charmel, “van het belonen van volume naar het belonen van waarde. Dat stelt zorgaanbieders, zoals de mijne, voor uitdagingen. We worden gemotiveerd om kosten terug te dringen, terwijl de kwaliteit van zorg verbeterd. Ons heeft het gestimuleerd om een hele nieuwe set van vaardigheden te ontwikkelen om zorg te dragen voor een populatie. In plaats van ze te behandelen wanneer ze ziek zijn – al is dat nog altijd van belang – proberen we te voorkomen dat ze ziek worden en ze te helpen om gezond te blijven.”

Overheid

In de VS werd die ontwikkeling in gang gezet door de overheid. “De federale overheid heeft zich gerealiseerd dat zij als grootste inkoper van zorg eisen mag stellen aan de verantwoording vanuit het zorgstelsel”, zegt Charmel. “Dat heeft de overheid gedaan door meer transparantie te vragen over resultaten en daarna de goede resultaten en lange termijn kostenbesparingen ook financieel te belonen.”

Calis hoop dat dit in Nederland niet nodig zal zijn. “Ik zou het geweldig vinden als we daar zelf als zorginstellingen de regie in nemen. Niet wachten tot verzekeraars of het ministerie ons dat opleggen, want dan lopen we al achter, dan staan we 1-0 achter. Als we zelf de regie pakken – en we hebben nu het moment om het te doen, met een aantal zaken die ons worden aangeleverd zoals het horizontaal toezicht – kunnen we dat gaan doen met elkaar.”

Calis en Charmel hadden nog meer te zeggen over value based healthcare. Bekijk de video.

Reageer op dit bericht

Vul uw zoekopdracht in en druk op Enter.