035 629 5963

Eerste uitkomsten zorgvraagzwaarte-indicator GGZ openbaar (nov ’17)

Sinds januari 2016 registreren zorgaanbieders in de GGZ de zorgvraagzwaarte-indicator. Arteria heeft in 2015 samen met de branchepartijen gewerkt aan de ontwikkeling en realisatie van deze indicator. In de zorgthermometer GGZ van 2017 toont Vektis de eerste uitkomsten van deze indicator.

De zorgvraagzwaarte-indicator geeft informatie over de zwaarte van de zorg die patiënten nodig hebben. Dit wordt door de zorgaanbieder bepaald op basis van de diagnose en situatie van de patiënt bij aanvang van de behandeling. Dit inzicht is voor zorgaanbieders en -verzekeraars belangrijk. Ten eerste kan de geleverde zorg van zorgaanbieders gerelateerd worden aan de gemiddelde zorgvraagzwaarte, mits het aantal patiënten voldoende groot is. Ten tweeden kan deze indicator door zorgverzekeraars gebruikt worden in de risicoverevening, waardoor verzekeraars met relatief veel zware ggz-patiënten een extra bijdrage krijgen om hun risico’s te compenseren.

De resultaten van Vektis tonen dat de zorgvraagzwaarte verschilt per aandoening. De meeste patiënten (51%) vallen in zorgvraagzwaarteklasse 4-5. 9% valt in de lichtste groep (1-3) en 14% in de zwaarste groep (6-7). 26% van de patiënten heeft zorgvraagzwaarte 0. Bij angst en aandachtstekort komen weinig mensen met de hoogste zorgvraagzwaarte voor. Bij schizofrenie, pervasieve stoornissen en persoonlijkheidsstoornissen komen zwaardere zorgvraagzwaartes vaker voor.

Lees voor meer informatie de zorgthermometer, via de website van Vektis Intelligence.

Reageer op dit bericht

Vul uw zoekopdracht in en druk op Enter.