035 629 5963

Arteria verzorgt workshop bij jaarevent Deltaplan Dementie (okt ’17)

Jaarevent Deltaplan Dementie Het jaarevent Deltaplan Dementie komt er aan op maandag 13 november in de Jaarbeurs in Utrecht. Een programma waarin bijdragen van de lidorganisaties een belangrijke plaats innemen. Arteria is sinds 2017 lid van het Deltaplan en verzorgt dit jaar één van de workshops. Wat kunt u zoal verwachten?  Allereerst een key-note programma met toonaangevende sprekers […]

Jaarevent Deltaplan Dementie

Het jaarevent Deltaplan Dementie komt er aan op maandag 13 november in de Jaarbeurs in Utrecht. Een programma waarin bijdragen van de lidorganisaties een belangrijke plaats innemen. Arteria is sinds 2017 lid van het Deltaplan en verzorgt dit jaar één van de workshops.

Wat kunt u zoal verwachten? 

Allereerst een key-note programma met toonaangevende sprekers uit het dementieveld; Philip Scheltens over kansen en uitdagingen van dementieonderzoek, Anne-Mei The, over het hoe en waarom van de sociale benadering bij dementie en Adelheid Roosen met een even unieke als inspirerende kijk op de omgang met mensen met dementie.

Daarnaast volgt u één van de parallelsessies over onderzoek, dementiezorg of de dementievriendelijke samenleving. Een uitgebreid workshopprogramma en een informatiemarkt maken het programma compleet. Uiteraard in een setting waarin volop gelegenheid is voor ontmoeting met uw collega’s; beleidsmakers, onderzoekers, zorgprofessionals, trainers en docenten en zorgverzekeraars.

Collega Malou van Bentum zal de workshop “Migranten met dementie: hoe komt deze doelgroep zo vroeg mogelijk in beeld?” verzorgen, in samenwerking met de stichting Amsterdamse Gezondheidscentra (SAG).

Op de website van het Jaarevent vindt u het voorlopige programma. De inschrijving is inmiddels gestart.

Meer ↓

Blog van collega Marcel Dopper op ICTmagazine.nl (okt ’17)

Een Elektronisch Cliënten Dossier (ECD) zonder handleiding, waarom is dat er eigenlijk niet? Dat vraagt onze collega (en tevens Apple-fan) Marcel Dopper zich af. In zijn blog die gepubliceerd is op ICTmagazine.nl daagt hij ECD ontwikkelaars uit een gebruiksvriendelijke ECD te ontwerpen, die geen handleiding nodig heeft. Net zoals veel van de elektronische apparaten van […]

Een Elektronisch Cliënten Dossier (ECD) zonder handleiding, waarom is dat er eigenlijk niet? Dat vraagt onze collega (en tevens Apple-fan) Marcel Dopper zich af.

In zijn blog die gepubliceerd is op ICTmagazine.nl daagt hij ECD ontwikkelaars uit een gebruiksvriendelijke ECD te ontwerpen, die geen handleiding nodig heeft. Net zoals veel van de elektronische apparaten van Apple en andere leveranciers, die wij zelf in ons dagelijks leven gebruiken. Zo kom je de gebruikers van het ECD tegemoet en zal het werken in een ECD niet als een noodzakelijk kwaad aanvoelen. Maar als een verlengstuk van je dienstverlening.

Lees de volledige blog op ICT magazine!

 

Meer ↓

Onze nieuwkomers bloggen met elkaar! (okt ’17)

Lisanne Puijk en Mischa Buter werken sinds begin dit jaar bij Arteria Consulting. Ze hebben beiden enkele jaren werkervaring en hebben nu gekozen voor een carrière als adviseur. Zij nemen u graag mee in de ontwikkelingen die zij doormaken en dat doen zij door te bloggen; een leuke manier om hen te leren kennen voor u […]

Lisanne Puijk en Mischa Buter werken sinds begin dit jaar bij Arteria Consulting. Ze hebben beiden enkele jaren werkervaring en hebben nu gekozen voor een carrière als adviseur.

Zij nemen u graag mee in de ontwikkelingen die zij doormaken en dat doen zij door te bloggen; een leuke manier om hen te leren kennen voor u en een goede manier om een netwerk op te bouwen voor hen.

Lees hun nieuwste blog hier

Meer ↓

Training Leren faciliteren van Risk Assessment (okt ’17)

In februari/maart 2018 wordt de Training Leren faciliteren van Risk Assessment weer verzorgd. Deze training gaat deels over de techniek die nodig is voor het voorbereiden uitvoeren en uitwerken van een RSA (met link naar een Control Framework), over persoonlijke kwaliteiten als facilitator en over de groepsdynamiek bij het uitvoeren van een RSA. Kortom, zowel soft […]

In februari/maart 2018 wordt de Training Leren faciliteren van Risk Assessment weer verzorgd. Deze training gaat deels over de techniek die nodig is voor het voorbereiden uitvoeren en uitwerken van een RSA (met link naar een Control Framework), over persoonlijke kwaliteiten als facilitator en over de groepsdynamiek bij het uitvoeren van een RSA. Kortom, zowel soft als hard skills komen aan bod.

Je leert een groep te faciliteren om risico’s (denk aan: strategische-, tactische-, operationele-, project- en/of productrisico’s) te identificeren en beoordelen. Je vergroot jouw impact door acties in te zetten ter voorkoming van directe en indirecte gevolgen voor het rendement en reputatie van de organisatie. Je leert veel over jezelf en de wijze waarop jij een groep het meest effectief faciliteert.

Wanneer: 7, 8 en 28 februari en 1 maart (10 dagdelen, op 7 en  28 februari ook avondprogramma) in Woudschoten (Zeist)
Kosten:    EUR 3.295 (ex btw, all in – dus inclusief hotel overnachting en alle maaltijden/consumpties)

De training is 40 PE uren waard voor mensen met een PE-verplichting.

Lees hier de Flyer en het trainingsoverzicht-4-daagse-rsa.

Interesse? Meld u hier aan

Meer ↓

Welkom Emile en Pauline! (sep ’17)

Sinds 1 september zijn Emile Petiet en Pauline Willemse toegevoegd aan het team van Arteria Consulting. Met Emile Petiet (1984) haalt Arteria een kenner binnen op het gebied van de ggz, farmacie en financiering van de zorg. Pauline Willemse (1989) wil met haar inhoudelijke kennis van zorg, bedrijfsvoering en informatiemanagement processen optimaliseren en partijen verbinden. Lees hun [...]

Sinds 1 september zijn Emile Petiet en Pauline Willemse toegevoegd aan het team van Arteria Consulting.

Met Emile Petiet (1984) haalt Arteria een kenner binnen op het gebied van de ggz, farmacie en financiering van de zorg. Pauline Willemse (1989) wil met haar inhoudelijke kennis van zorg, bedrijfsvoering en informatiemanagement processen optimaliseren en partijen verbinden. Lees hun volledige profiel op de adviseurspagina.

 

Als je wilt, kun je contact leggen met Emile (06-23152915) of Pauline (06-10531657)

Meer ↓

Integriteitsrisico’s zwaar onderschat (sep ’17)

Recent onderzoek door Arteria Consulting toont aan dat de gesignaleerde risico’s bij veel middelgrote zorginstellingen niet overeenkomen met de ervaren risico’s. De focus ligt ten onrechte sterk op potentieel financieel gevaar. In werkelijkheid blijken incidenten vaker voor te komen op het gebied van integriteit en proces. Verbeteringen zijn dus mogelijk, zeker als het gaat om […]

Recent onderzoek door Arteria Consulting toont aan dat de gesignaleerde risico’s bij veel middelgrote zorginstellingen niet overeenkomen met de ervaren risico’s. De focus ligt ten onrechte sterk op potentieel financieel gevaar. In werkelijkheid blijken incidenten vaker voor te komen op het gebied van integriteit en proces. Verbeteringen zijn dus mogelijk, zeker als het gaat om integraal beleid: de samenhang tussen domeinen en de daaraan gerelateerde risico’s.

Het volledige artikel van Jacco Aantjes en Rob van Erp staat gepubliceerd op boardroomzorg.nl. U leest het artikel in zijn geheel hier.

Het onderzoeksrapport Risicomanagement kunt u opvragen op onze pagina werkveld risicomanagement.

Meer ↓

“Laat ze niet staan!”, campagne van Samen dementievriendelijk (aug ’17)

Arteria steunt de Campagne “Laat ze niet staan” van Samen dementievriendelijk. Binnen onze organisatie verzamelen wij steunbetuigingen onder  medewerkers en bezoekers voor een dementievriendelijke samenleving, waarvoor wij en Samen dementievriendelijk ons hard maken. Want er leven op dit moment in Nederland 270.000 mensen met dementie. Het wordt volksziekte nummer 1 en dus krijgen we er […]

Arteria steunt de Campagne “Laat ze niet staan” van Samen dementievriendelijk. Binnen onze organisatie verzamelen wij steunbetuigingen onder  medewerkers en bezoekers voor een dementievriendelijke samenleving, waarvoor wij en Samen dementievriendelijk ons hard maken. Want er leven op dit moment in Nederland 270.000 mensen met dementie. Het wordt volksziekte nummer 1 en dus krijgen we er allemaal mee te maken; op ons werk, in de straat of in onze familie.

Wij zijn niet de enige organisatie die meedoet; ruim 100 andere organisaties, 75 AH-filialen en meer dan 150 ambassadeurs zetten zich om tijdens de campagneweken, 28 augustus tot 18 september, zoveel mogelijk steunbetuigingen op te halen.

Hoe wij als maatschappij omgaan met dementie is een belangrijk vraagstuk. In de Campagne ”Laat ze niet staan” laat Samen het belang van een dementievriendelijke samenleving zien. Een campagnefilmpje wordt verspreid via social media kanalen en een spotje op de landelijke en regionale televisie.

Het tijdstip voor de campagne is niet toevallig gekozen. Met de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018 in het vooruitzicht is dit het moment om aandacht te vragen voor een dementievriendelijke samenleving. Hoe groter het aantal steunbetuigingen, hoe sterker het pleidooi bij gemeenten om meer begrip, aandacht en betere hulp te bieden aan mensen met dementie en hun mantelzorgers.

Samen dementievriendelijk is een samenwerking van Alzheimer Nederland, pensioenorganisatie PGGM en het Ministerie van VWS, in het kader van het Deltaplan Dementie. Bij de actie ‘Laat ze niet staan’ is ook de organisatie WeHelpen betrokken. Dit is een platform waar vraag en aanbod op het gebied van informele hulp en mantelzorgondersteuning elkaar kunnen vinden.

Steun jij deze actie? Teken de steunbetuiging op www.laatzenietstaan.nl

Meer ↓

Hoe wek je risicomanagement tot leven? (jul ’17)

Jacco Aantjes, adviseur bij Arteria consulting heeft in samenwerking met Rob van Erp van RobRisk een blog geschreven over risicomanagement. De blog is gepubliceerd op Skipr. Uit een recentelijk gevoerde ronde langs het zorgveld door beide heren blijkt dat risicomanagement veelal op de bestuurstafel blijft liggen. De uitdaging zit hem dan ook in de vertaalslag naar […]

Jacco Aantjes, adviseur bij Arteria consulting heeft in samenwerking met Rob van Erp van RobRisk een blog geschreven over risicomanagement. De blog is gepubliceerd op Skipr.

Uit een recentelijk gevoerde ronde langs het zorgveld door beide heren blijkt dat risicomanagement veelal op de bestuurstafel blijft liggen. De uitdaging zit hem dan ook in de vertaalslag naar de werkvloer. De vraag die in de blog gesteld wordt is: ‘Hoe gaat risicomanagement leven bij de zorgprofessional en het management?’

Benieuwd naar het antwoord? Lees de blog in zijn geheel hier op Skipr.

 

Meer ↓

Gemeenten moeten voorbeeld nemen aan verzekeraars! (jun ’17)

Adviseur Jacco Aantjes schreef in mei 2017 een blog over de administratieve lasten in de zorg door de wijze van uitvoering bij de gemeenten. In zijn verhaal noemt hij een aantal oorzaken van de administratieve lasten in gemeente land. Maar ook geeft hij een voorzet voor verbetering; Jacco roept gemeenten op om een voorbeeld te nemen aan de […]

Adviseur Jacco Aantjes schreef in mei 2017 een blog over de administratieve lasten in de zorg door de wijze van uitvoering bij de gemeenten.

In zijn verhaal noemt hij een aantal oorzaken van de administratieve lasten in gemeente land. Maar ook geeft hij een voorzet voor verbetering; Jacco roept gemeenten op om een voorbeeld te nemen aan de zorgverzekeraars en hun initiatieven tot uniformering over te nemen.

De blog is gepubliceerd op Skipr en in zijn geheel hier te lezen.

 

 

 

 

 

Meer ↓

Compacte vergelijking inkoopbeleid Wijkverpleging 2018 (mei ’17)

Zorgverzekeraars hebben net als ieder jaar op 1 april de contouren van het inkoopbeleid Wijkverpleging 2018 gepubliceerd. Wij hebben de beleidsstukken gebundeld tot een compacte vergelijking. Dit biedt betrokkenen een handig overzicht van de inkoopeisen van alle zorgverzekeraars. Naast het maken van de vergelijking geven wij graag weer wat de opvalt in het beleid ten […]

Zorgverzekeraars hebben net als ieder jaar op 1 april de contouren van het inkoopbeleid Wijkverpleging 2018 gepubliceerd. Wij hebben de beleidsstukken gebundeld tot een compacte vergelijking. Dit biedt betrokkenen een handig overzicht van de inkoopeisen van alle zorgverzekeraars. Naast het maken van de vergelijking geven wij graag weer wat de opvalt in het beleid ten opzichte van eerdere jaren.

In het algemeen valt op dat ‘doelmatige zorg’ steeds meer richting ‘zinnige zorg’ gaat, waarbij de nadruk ligt op preventie, vitaliteit en gezondheid. Uiteraard tegen de juiste verhouding kosten. De eigen regie van de verzekerde wordt door veel verzekeraars genoemd als belangrijk uitgangspunt.

Wat betreft de visie op wijkverpleging geeft een aantal verzekeraars heel specifiek aan de wijkverpleegkundige als spil in het web te willen ondersteunen. Een aantal andere verzekeraars vult het beleid veel meer in vanuit een bepaalde context (bijvoorbeeld zorgnetwerken) of speerpunten als casemanagement dementie en administratieve lastenverlichting.

Download vergelijking inkoopbeleid wijkverpleging 2018

Meer weten over wijkverpleging?
Stel uw vraag aan: René MeijerMischa Buter of Martijn Mallie

Meer ↓

Partnership met RobRisk voor risico management (apr ’17)

Arteria Consulting is voor risicomanagement een samenwerking aangegaan met Rob van Erp van RobRisk. Met de samenwerking ontstaat een sterke kennisimpuls in het risicodomein. Rob is zelfstandig adviseur en voormalig Hoofd Risk & Compliance bij Zilveren Kruis. Rob werkt sinds 1997 in het vakgebied en is eerder bij Ernst & Young, ABN-Amro en RBS actief geweest […]

Arteria Consulting is voor risicomanagement een samenwerking aangegaan met Rob van Erp van RobRisk. Met de samenwerking ontstaat een sterke kennisimpuls in het risicodomein. Rob is zelfstandig adviseur en voormalig Hoofd Risk & Compliance bij Zilveren Kruis. Rob werkt sinds 1997 in het vakgebied en is eerder bij Ernst & Young, ABN-Amro en RBS actief geweest op het gebied van financieel en operationeel risico management.

Meer ↓

“Mevrouw Schippers, bouw voort op verantwoorde zorg”, ingezonden brief (apr ’17)

In de aanloop naar 15 maart jongstleden, met alle politieke beloftes en principiële stellingnames van dien, heb ik mij de vraag gesteld: waar heeft de zorg in Nederland de komende jaren behoefte aan om de kernwaarden van het systeem te behouden: toegankelijkheid, kwaliteit en betaalbaarheid? Geachte mevrouw Schippers, Beste Edith, Nu u gestart bent met […]

In de aanloop naar 15 maart jongstleden, met alle politieke beloftes en principiële stellingnames van dien, heb ik mij de vraag gesteld: waar heeft de zorg in Nederland de komende jaren behoefte aan om de kernwaarden van het systeem te behouden: toegankelijkheid, kwaliteit en betaalbaarheid?

Geachte mevrouw Schippers, Beste Edith,

Nu u gestart bent met het opstellen van het nieuwe regeerakkoord wil ik u een aantal handvatten meegeven, om uw visie op de ontwikkeling van de Nederlandse zorg te verbreden.

De gezondheidszorg is elke verkiezing weer een onderwerp waar partijen zich mee willen onderscheiden. Zo ook deze keer, met belangrijke onderwerpen als het eigen risico, de eigen bijdrage en de positie van de patiënt, met daaraan gerelateerd vragen over marktwerking, de positie van zorgverzekeraars en de rol van de zorgprofessionals. Enkele partijen pleitten voor een Nationaal Zorgfonds als oplossing tegen bureaucratie en geldverslindende concurrentie, terwijl andere partijen meer heil bleven zien in de marktwerking, met daarin een duidelijke rol voor de zorgverzekeraar.

Rust

Onvrede over de zorg lijkt de algemene tendens te zijn, zo blijkt uit de vele media-uitingen. Onvrede over de stelselwijzigingen, inefficiënte samenwerking tussen instanties en vooral over de kwaliteit van de zorg. Denk aan het manifest van Hugo Borst en de berichten rondom het verpleeghuis van de moeder van Martin van Rijn.  Een veelgehoorde kreet is dan ook: Het moet anders en beter!

Maar, is dat ‘anders’ wel hetgeen waar ons land momenteel behoefte aan heeft? De discussie moet vooral gaan over waar we heen willen met de zorg en of we bezig zijn het goede te doen. Daarin speelt rust om te kunnen (door)ontwikkelen een centrale rol. Een rigoureuze stelselwijziging past daar niet in. We moeten ons richten op behouden en verbeteren, in plaats van wéér veranderingen door te voeren voordat de vorige ingrijpende verandering überhaupt een kans van slagen heeft gekregen.

Impasse doorbreken

U staat voor een schone taak, mevrouw Schippers. Enerzijds moet geïnvesteerd worden in betere kwaliteit van zorg en anderzijds moeten de kosten naar beneden. Deze paradox moet een uitwerking krijgen in een versplinterd politiek landschap.

Maar deze ogenschijnlijke impasse is te doorbreken: in het maatschappelijk debat zien we een verschuiving van focus op zorgkosten, naar de focus op resultaten, uitkomsten en gezondheidswinst. De onderwerpen toegankelijkheid, kwaliteit en betaalbaarheid van zorg komen weer samen.

Een manier om deze ingeslagen weg uit te bouwen, is het creëren van verantwoorde zorg. Ook wel Accountable Care genoemd. Dit is een model dat uitgaat van een groep zorgaanbieders die samen de zorg organiseren en leveren. De zorgverzekeraar kent deze groep het totale budget toe per zorggebruiker, dat omgaat in de deelbudgetten van de deelnemende partijen. De samenwerkende zorgaanbieders leggen ook gezamenlijk verantwoording af over de kwaliteit en doelmatigheid van de geleverde zorg. Deze verantwoording leggen ze niet enkel af aan de financiers, maar eveneens aan de patiënten.

Preventie

Hierdoor ontstaat een gedeelde verantwoordelijkheid voor de kwaliteit en betaalbaarheid van de geleverde zorg. Gevolg is dat het accent wordt verschoven van productie (behandeling) naar preventie. Daarbij staat de patiëntervaring voorop: levert de behandeling waarde op voor de individuele patiënt? In het Amerikaans: from volume to value.

In de VS is men er in geslaagd om, door middel van dit model, de groei van de zorgkosten op een stabiel niveau te krijgen, waar eerder jaarlijks een enorme toename van kosten plaatsvond. Het is een model waarbij de zorgprofessional wordt erkend in haar professionele autonomie en de patiënt mede regie krijgt over de behandeling. Door deze ‘shared-decision-making’ verbetert de relatie tussen de zorgprofessional en patiënt.

Regeerakkoord

Met het oog op het nieuw te vormen regeerakkoord zijn wij ervan overtuigd dat de nieuwe coalitie zich zou moeten kunnen vinden in bovenstaande boodschap. Leuzen als ‘Minder macht voor de verzekeraars’ en ‘Afschaffen van het eigen risico!’ kunnen hier eveneens een plaats in krijgen, maar de vraag is of het gesprek daarover zou moeten gaan.

De maatschappelijke opdracht voor alle partijen is om uit de bestaande paradigma’s te treden en echt een verandering in te zetten. Een polemiek kan verfrissend en soms noodzakelijk zijn, maar laten we wanneer het om zorg gaat, gewoon maar eens gezamenlijk de schouders eronder zetten!

Cor Calis

Deze blog werd ook op Skipr gepubliceerd.

Meer ↓

Ronde Tafel Risicomanagement (apr ’17)

In de maanden september en oktober organiseren wij voor bestuurders en directeuren uit de langdurige zorg, GGZ en ziekenhuiszorg een aantal Ronde Tafels. We gaan met elkaar in gesprek over risicomanagement binnen zorginstellingen. Hoever is risicomanagement ontwikkeld binnen een instelling? In welke richting ontwikkelt risicomanagement zich? Waarom wordt het steeds belangrijker voor u en uw [...]

In de maanden september en oktober organiseren wij voor bestuurders en directeuren uit de langdurige zorg, GGZ en ziekenhuiszorg een aantal Ronde Tafels. We gaan met elkaar in gesprek over risicomanagement binnen zorginstellingen. Hoever is risicomanagement ontwikkeld binnen een instelling? In welke richting ontwikkelt risicomanagement zich? Waarom wordt het steeds belangrijker voor u en uw instelling? Tevens zullen wij tijdens deze bijeenkomst de resultaten van ons onderzoek Risicomanagement binnen zorginstellingen presenteren.

Wilt u bij deze Ronde Tafel aanwezig zijn? Laat het ons weten: ik heb interesse

Meer ↓

Whitepaper Accountable Care; achtergrond en theorie (apr ’17)

“Of je nu een patiënt, een zorgorganisatie, een zorgondernemer, wetgever of belastingbetaler bent, het is in ons gezamenlijk belang om een zorgsysteem te ontwikkelen dat betere zorg levert en de beschikbare zorggelden zo besteedt dat mensen gezonder worden. Het gaat om het verbeteren van de kwaliteit van zorg zoals we die nodig hebben en tegelijkertijd […]

“Of je nu een patiënt, een zorgorganisatie, een zorgondernemer, wetgever of belastingbetaler bent, het is in ons gezamenlijk belang om een zorgsysteem te ontwikkelen dat betere zorg levert en de beschikbare zorggelden zo besteedt dat mensen gezonder worden. Het gaat om het verbeteren van de kwaliteit van zorg zoals we die nodig hebben en tegelijkertijd om het verstandig inzetten van de beschikbare zorggelden.”

Deze uitspraak van Health and Human Services Secretary Sylvia M. Burwell van Medicare (2015) geeft aan dat in de Verenigde Staten de kosten van zorg beter en anders besteed moeten worden om de stijgende zorgkosten het hoofd te bieden. Om de kwaliteit van zorg te verbeteren en de toenemende zorgkosten te reduceren, wordt door Medicare ingezet op een nieuw zorgmodel: Accountable Care.

In Nederland hebben we, net zoals in Verenigde Staten, te maken met een vergrijzende bevolking, een toename van zogenaamde welvaartsziekten als dementie, obesitas en hypertensie en een stijging van de zorgkosten (Kwartel et al., 2012). Indien we met ons zorgsysteem op de huidige voet verder gaan, stijgen de kosten onacceptabel, uitgedrukt in percentages van het bruto nationaal product (VWS, 2011). Daarom zijn we in Nederland genoodzaakt te kijken naar modellen die enerzijds de zorgkosten reduceren en anderzijds de kwaliteit van zorg verbeteren en de focus op de cliënt weer terugbrengen.

In deze white paper gaan we allereerst kort in op de historie van het zorgsysteem in Nederland en beschrijven we hoe het huidige zorgsysteem eruit ziet. Daarna gaan we in op het Accountable Care-model. Vervolgens zetten we uiteen op welke wijze het Accountable Care-model kan worden toegepast in Nederlandse zorgorganisaties en wat er nog voor nodig is om dit daadwerkelijk te doen.

Download hier de white-paper-accountable-care-organisations

Meer ↓

Arteria sluit aan bij Deltaplan Dementie (mrt ’17)

Krachten bundelen tegen gevolgen dementie Het is inmiddels algemeen bekend: Nederland vergrijst en het aantal ouderen met dementie gaat de komende jaren fors toenemen. Deltaplan Dementie bundelt de krachten van de aangesloten organisaties om de gevolgen van die toename in goede banen te leiden, zowel voor de ouderen zelf als voor hun naasten. Wij zijn […]

Krachten bundelen tegen gevolgen dementie

Het is inmiddels algemeen bekend: Nederland vergrijst en het aantal ouderen met dementie gaat de komende jaren fors toenemen. Deltaplan Dementie bundelt de krachten van de aangesloten organisaties om de gevolgen van die toename in goede banen te leiden, zowel voor de ouderen zelf als voor hun naasten.

Wij zijn ervan overtuigd dat ideeën beter worden wanneer kennis, ervaringen en plannen met elkaar gedeeld worden: 1+1 is immers 3! Dit is ook de reden dat wij ons hebben aangesloten bij Deltaplan Dementie.

Samen met ons netwerk zetten we ons in voor goede en toegankelijke dementiezorg in Nederland. Wij dragen hier gericht aan bij door kennis te delen en verschillende zorgorganisaties met elkaar in contact te brengen. Zo ontstaat er een breed netwerk waarin zorgaanbieders elkaar gemakkelijk kunnen vinden en de persoon met dementie eerder op het netvlies komt van de juiste zorgaanbieder.

www.Deltaplandementie.nl

Meer ↓

“Blijft de zorg betaalbaar en bereikbaar na 15 maart?”, blogt Cor in Skipr (mrt ’17)

Waar vooraf werd gedacht dat het integratiedebat de verkiezingen zou domineren, blijkt de praktijk anders. Het zwaartepunt van de campagne ligt voornamelijk bij zorg, de positie van ouderen en de zogenaamde Nederlandse identiteit. Hoe dichter de datum van 15 maart nadert, hoe hoger de verkiezingskoorts oplaait. In vrijwel ieder televisieprogramma schuiven lijsttrekkers aan en geen […]

Waar vooraf werd gedacht dat het integratiedebat de verkiezingen zou domineren, blijkt de praktijk anders. Het zwaartepunt van de campagne ligt voornamelijk bij zorg, de positie van ouderen en de zogenaamde Nederlandse identiteit.

Hoe dichter de datum van 15 maart nadert, hoe hoger de verkiezingskoorts oplaait. In vrijwel ieder televisieprogramma schuiven lijsttrekkers aan en geen gesprek gaat voorbij zonder dat het onderwerp zorg aan bod komt.

Als het gaat om zorg en de ingenomen standpunten buitelen de partijen over elkaar heen op zoek naar de gunst van de kiezer. Hierbij ontbreekt het niet aan beloftes: de zorg wordt makkelijker toegankelijk en beter, terwijl het de kiezer minder gaat kosten. Geld lijkt geen enkele rol meer te spelen.

Lees de gehele blog van Cor op Skipr

Meer ↓

Vliegende start met workshop Proeftuin Kwaliteitskader (feb ’17)

De gehandicaptenzorg zet de toon in de langdurige zorg! De proeftuinen vernieuwd kwaliteitskader zijn een groot succes. Daar zijn alle betrokken partijen het over eens.  In de  proeftuinen wordt gewerkt aan en verantwoording afgelegd over kwaliteitsverbetering door vertellen en tellen op basis van de eigen zorgvisie. In 2017 gaan alle VGN-leden op deze stimulerende manier aan de […]

De gehandicaptenzorg zet de toon in de langdurige zorg! De proeftuinen vernieuwd kwaliteitskader zijn een groot succes. Daar zijn alle betrokken partijen het over eens.  In de  proeftuinen wordt gewerkt aan en verantwoording afgelegd over kwaliteitsverbetering door vertellen en tellen op basis van de eigen zorgvisie. In 2017 gaan alle VGN-leden op deze stimulerende manier aan de slag en zijn uniforme afvinklijstjes echt verleden tijd. Maar hoe doen we dat?

Tijdens de workshop ‘De Proeftuinen voorbij’ maakt u samen met Arteria een vliegende start met het vernieuwd kwaliteitskader.

Het vernieuwd kwaliteitskader is een prachtig streven, maar ook een echte uitdaging. In de proeftuinen van afgelopen jaar werd duidelijk dat het weliswaar erg stimulerend, maar ook veel werk is om de bouwstenen in te vullen, te analyseren en die samenhangend weer te geven in een kwaliteitsrapport. Cliëntgegevens, cliëntervaring en teamreflectie, oftewel de drie bouwstenen, hangen nauw met elkaar samen en moeten onderling op elkaar worden afgestemd. Bovendien vraagt het om tijdsinvestering: cliënten, verwanten, medewerkers medezeggenschap en stakeholders zijn intensief betrokken. Om over de externe visitatie nog maar te zwijgen.

De VGN ondersteunt de leden in 2017 hierbij, maar uiteindelijk moet u een eigen kwaliteitsrapport maken. Aanvullend op het ondersteuningsaanbod van de VGN, heeft Arteria een Vliegende Start workshop ontwikkeld, gebaseerd op de kennis en praktijkervaring die we in huis hebben. Arteria was betrokken bij zowel het landelijk ontwikkeltraject van het vernieuwde kwaliteitskader als de projectleider van twee proeftuinen.

Toegesneden werkwijze
In co-creatie met 5 tot 10 medewerkers van uw organisatie, gaan we een dagdeel aan de slag met de bouwstenen van het vernieuwd kwaliteitskader. We werken per bouwsteen stapsgewijs toe naar concrete ingrediënten voor uw eigen Plan van Aanpak. Geen blauwdruk, maar een op uw organisatie toegesneden werkwijze.

Voor meer informatie: informatiefolder-de-proeftuin-vliegende-start

Meer ↓

Training TEAMREFLECTIE en de kunst van Zelfsturend leren (feb ’17)

Teamreflectie is een essentieel onderdeel van het vernieuwd Kwaliteitskader Gehandicaptenzorg.Wij deden hiermee eerste ervaringen op in de zogenaamde proeftuinen. In vervolg hierop biedt Koren Visie in samenwerking met Arteria Consulting een training aan om als team aan de slag te gaan met: teamreflectie. In deze training maken we gebruik van de methodiek van Zelfsturend leren. Jullie […]

Teamreflectie is een essentieel onderdeel van het vernieuwd Kwaliteitskader Gehandicaptenzorg.Wij deden hiermee eerste ervaringen op in de zogenaamde proeftuinen. In vervolg hierop biedt Koren Visie in samenwerking met Arteria Consulting een training aan om als team aan de slag te gaan met: teamreflectie.

In deze training maken we gebruik van de methodiek van Zelfsturend leren. Jullie werkverhalen vormen het vertrekpunt in deze training. Deze werkverhalen bevatten immers de motivationele aspecten, de potentie maar ook de mogelijke obstakels om effectief samen te werken.

Belangstelling in de training? Download hier de informatiefolder Teamreflectie

Neem contact op met: Marcel Dopper of Angelica Branderhorst

Meer ↓

Benieuwd naar resultaten van proeftuinen vernieuwd kwaliteitskader Philadelphia en Sherpa? (feb ’17)

Arteria Consulting heeft in 2016 een aantal toonaangevende proeftuinen van het vernieuwd kwaliteitskader gehandicaptenzorg mogen begeleiden. We tonen u graag trots de resultaten van Philadelphia en Sherpa. Philadelphia: Bekijk de interactieve versie of een verdiepende versie van de kwaliteitsrapportage Sherpa: Bekijk het resultaat van het kwaliteitsrapport Meer weten over deze proeftuinen of [...]

Arteria Consulting heeft in 2016 een aantal toonaangevende proeftuinen van het vernieuwd kwaliteitskader gehandicaptenzorg mogen begeleiden. We tonen u graag trots de resultaten van Philadelphia en Sherpa.

Philadelphia: Bekijk de interactieve versie of een verdiepende versie van de kwaliteitsrapportage

Sherpa: Bekijk het resultaat van het kwaliteitsrapport

Meer weten over deze proeftuinen of benieuwd hoe wij u kunnen ondersteunen bij het ontwikkelen en implementeren van uw aanpak voor het vernieuwd kwaliteitskader? Neem dan contact op met Marcel Dopper.

Meer ↓

“Winst behalen met shared savings”, artikel in Skipr (jan ’17)

Alle westerse landen kampen met stijgende zorgkosten. De Verenigde Staten spannen hierin de kroon. Onder andere via de Affordable Care Act zijn maatregelen genomen die Nederland tot voorbeeld kunnen zijn. Een structurele uitgavegroei van 2,5 procent in de zorg, dat is de kern van de Bestuurlijk Hoofdlijnenakkoorden voor 2012-2015. De uitwerking van de akkoorden lijkt succesvol voor […]

Alle westerse landen kampen met stijgende zorgkosten. De Verenigde Staten spannen hierin de kroon. Onder andere via de Affordable Care Act zijn maatregelen genomen die Nederland tot voorbeeld kunnen zijn.

Een structurele uitgavegroei van 2,5 procent in de zorg, dat is de kern van de Bestuurlijk Hoofdlijnenakkoorden voor 2012-2015. De uitwerking van de akkoorden lijkt succesvol voor de beheersing van de zorgkosten. De introductie van het eigen risico en het terugdringen van de kosten van geneesmiddelen zijn hierin belangrijke pijlers. Keerzijde is dat in het publieke debat de kostenbeheersing het centrale thema is geworden, het patiëntenbelang sneeuwt onder. Onder bestuurders en professionals begint dit besef door te dringen. Een eerste reactie hierop is de introductie van het Value Based Healthcare-model in Nederland in 2014. In dit model wordt een afweging gemaakt tussen de aanvaardbare kosten van een medische behandeling, afgezet tegen medische uitkomsten en procesindicatoren. De patiënt wordt gezien als kosteneenheid, waarbij de kosten van de gehele behandeling van de patiënt worden berekend. Deze kosten worden afgezet tegen de medische uitkomst. …

Obama Care
Het begrip accountable care is in 2006 geïntroduceerd in de VS. In 2009 is het opgenomen in de Patiënt Protection and Affordable Care Act, beter bekend
als Obama Care. De aandacht voor de beleving van de patiënt binnen het behandeltraject krijgt hierin een belangrijke plek, zowel in de inrichting van de
zorg als in het beloningsmodel. Accountable care wordt verleend door een samenwerkende groep van zorgorganisaties, …

Lees hier het volledige artikel uit Skipr – Shared Savings (dec 2016).

Meer ↓

Arteria verbreedt partnership en adviesteam (jan ’17)

Oprichters en managing partners Martijn Mallie en Nico Baas hebben Cor Calis en Marcel Dopper met ingang van januari 2017 benoemd tot partner, waarmee het partnership van Arteria stevig wordt bestendigd. Cor, voorheen onder andere Directeur Zorg en Allianties bij het Flevoziekenhuis, richt zich voornamelijk op samenwerking binnen de zorgketens met het Accountable Care model […]

Oprichters en managing partners Martijn Mallie en Nico Baas hebben Cor Calis en Marcel Dopper met ingang van januari 2017 benoemd tot partner, waarmee het partnership van Arteria stevig wordt bestendigd.

Cor, voorheen onder andere Directeur Zorg en Allianties bij het Flevoziekenhuis, richt zich voornamelijk op samenwerking binnen de zorgketens met het Accountable Care model als design. Zijn ruime ervaring in de bestuurskamer bij onder meer het Havenziekenhuis, maakte het een logische keuze om hem bij het partnership te betrekken. Cor is sinds januari 2016 in dienst bij Arteria.

Marcel, in dienst bij Arteria sinds 2009, maakt al langer deel uit van het management. Door zijn toetreding tot het partnership verzekert Arteria zich van een langdurige samenwerking met een autoriteit op het gebied van sturen op kwaliteit, gehandicaptenzorg, governance en financieel beleid.

Naast de verbreding van het partnership is het adviesteam van Arteria per januari 2017 uitgebreid met 2 nieuwe adviseurs, Mischa Buter en Lisanne Puijk.

Mischa heeft na haar studies Psychologie en Sociologie te Groningen als beleids- en bestuursadviseur gewerkt bij zorgconcern Espria. Eerder heeft zij als project- en beleidsmedewerker Sociaal Domein gewerkt bij Gemeente Alkmaar.

Lisanne heeft, na het behalen van haar Master te Wageningen onderzoek gedaan bij het UMCU en de Yulius Academie, waarna zij actief is geworden binnen het sociaal domein te Rotterdam.

De komst van deze adviseurs betekent een brede aanvulling op de kennis en ervaring die Arteria inzet om de ambities van haar opdrachtgevers inhoud te geven.

Meer ↓

Proeftuinen vernieuwing kwaliteitskader gehandicaptenzorg zijn een groot succes! (dec ’16)

In 2016 hebben 24 gehandicapteninstellingen geëxperimenteerd met een nieuwe manier van kwaliteitsverantwoording: geen uniforme afvinklijstjes zonder context meer, maar op een manier die bij de organisatie past, laten zien hoe de visie voor cliënten wordt waargemaakt via tellen en vertellen. Arteria heeft met de VGN landelijk mee-ontwikkeld en daarna Philadelphia en Sherpa met succes begeleid [...]

In 2016 hebben 24 gehandicapteninstellingen geëxperimenteerd met een nieuwe manier van kwaliteitsverantwoording: geen uniforme afvinklijstjes zonder context meer, maar op een manier die bij de organisatie past, laten zien hoe de visie voor cliënten wordt waargemaakt via tellen en vertellen. Arteria heeft met de VGN landelijk mee-ontwikkeld en daarna Philadelphia en Sherpa met succes begeleid in de pilot.

In 2015 is door de VGN, samen met cliëntenorganisaties, Zorgverzekeraars Nederland, beroepsorganisaties, IGZ en VWS (verenigd in de Landelijke Stuurgroep Kwaliteitskader Gehandicaptenzorg) een vernieuwd kwaliteitskader ontwikkeld. Arteria heeft hier voor de VGN aan meegewerkt. Het unieke van deze aanpak was dat er, in tegenstelling tot andere kwaliteitskaders, ruimte was voor instellingen om op een eigen manier aan te tonen hoe het staat met de kwaliteit van zorg en ondersteuning. Op die manier wordt echt verantwoord in het verlengde van verbeteren. Belangrijker nog, de pdca cyclus van cliënten en medewerkers komt centraal te staan.

De proeftuinen bestonden uit drie bouwstenen: individuele cliëntgegevens, cliëntervaringsonderzoek en teamreflectie. Deze werden in samenhang gebracht via een kwaliteitsrapport waarop vervolgens een externe visitatie plaatsvond.

Arteria was in de bevoorrechte positie om na het landelijk mee-ontwikkelen ook bij twee deelnemers de proeftuin te begeleiden: Sherpa en Philadelphia. Ieder had een aanpak die paste bij de organisatievisie en met eigen accenten:

  • Sherpa heeft gekozen om onder andere nieuwe kwaliteitsindicatoren te ontwikkelen waardoor intern sturen op kwaliteit meteen gelijk is aan externe verantwoording hierover: zelf zien is laten zien.
  • Philadelphia heeft een database ontwikkeld waarin ruim 350 teamreflectieverhalen beschikbaar zijn voor de teams om van elkaar te leren. Deze database is ook beschikbaar voor alle stakeholders zodat ze kunnen zien hoe teams zich ontwikkelen, regelarm en volgens de bedoeling. Verder speelt het kwaliteitsrapport een belangrijke rol in de nieuwe afspraken tussen Menzis en Philadelphia zonder aanbesteding en maandelijkse controles maar op basis van vertrouwen en met verbetering van kwaliteit als gezamenlijk doel.

Deze organisaties hebben van medewerkers, collega instellingen en stakeholders veel complimenten gekregen over hun kwaliteitsrapport. We zijn er trots op daaraan meegeholpen te hebben.

Belangrijker is dat het ernaar uit ziet dat deze aanpak de nieuwe standaard wordt in de gehandicaptenzorg. De staatsecretaris van VWS heeft zich er in het laatste 2e Kamerdebat lovend over uit gelaten, Ronnie van Diemen van de IGZ heeft zich op het congres ‘een nieuwe generatie ouderen(zog) zeer enthousiast hierover uitgelaten en de landelijke stuurgroep Kwaliteitskader gaat met Zorginstituut Nederland in gesprek om hier vanaf 2017 de veldnorm van te maken.

Deze aanpak is overigens niet ontwikkeld voor de gehandicaptenzorg, maar kan een voorbeeld zijn voor de ouderenzorg en langdurige GGZ. Daar past deze aanpak prima. Het gaat er immers om dat cliënten op basis van een bepaalde (zorg)visie voor langdurige en regelmatig levensbreed ondersteuning kiezen voor een instelling. Dan moet je ook kunnen laten zien dat je die waarmaakt.

Nieuwsgierig of geïnspireerd? Wilt u ook een stimulerender manier van kwaliteitssturing invoeren die leef- en systeemwereld echt overbrugd? Neem dan contact met Marcel Dopper op.

Meer ↓

Arteria doceert! (dec ’16)

De Hogeschool Utrecht is gestart met een post-bachelor cursus Bedrijfskunde in Zorg. Arteria verzorgt de module Financiering in de Zorg. Marcel Dopper en Jacco Aantjes nemen u mee in het zorgstelsel en de financiering daarvan. Een greep uit de onderwerpen: Kostenbeheersing via de planning & control cyclus en PDCA cyclus Omzetverhoging door het zien en […]

De Hogeschool Utrecht is gestart met een post-bachelor cursus Bedrijfskunde in Zorg. Arteria verzorgt de module Financiering in de Zorg.

Marcel Dopper en Jacco Aantjes nemen u mee in het zorgstelsel en de financiering daarvan. Een greep uit de onderwerpen:

  • Kostenbeheersing via de planning & control cyclus en PDCA cyclus
  • Omzetverhoging door het zien en benutten van kansen via innovatie en zorgverkoop.

De cursus is bedoeld voor managers in de zorg en zij die dat willen worden. De cursus kan in zijn geheel worden doorlopen, maar de module Financiering in de Zorg kan ook los worden gevolgd. De module start begin maart 2017.

Meer weten, neem contact op met Jacco Aantjes of Marcel Dopper!

Meer ↓

Narratief leren (nov ’16)

Narratief coachen is een specifieke manier van begeleiden van het leerproces van de coachee. Hierbij is het verhaal de ontmoetingsplek, als werkruimte en als kader. In dit artikel staat ‘narratief leren’ centraal; het verwerven van inzicht in de wijze waarop je richting geeft aan je leven. Lees het volledige artikel van één van onze associés, Gea […]

Narratief coachen is een specifieke manier van begeleiden van het leerproces van de coachee.
Hierbij is het verhaal de ontmoetingsplek, als werkruimte en als kader. In dit artikel staat ‘narratief
leren’ centraal; het verwerven van inzicht in de wijze waarop je richting geeft aan je leven.

Lees het volledige artikel van één van onze associés, Gea Koren.

 

Meer ↓

De geschiedenis herhaalt zich, blog Jacco Aantjes (nov ’16)

Er is niks mis met het streven naar langere zorg in de thuissituatie, meer zelfredzaamheid en mantelzorg. Maar deze mogelijkheden hebben wel hun grenzen! Jacco Aantjes schrijft hierover op Zorgvisie.nl. Het is 1999 en in opdracht van staatssecretaris Vliegenthart gaat Marcel van Dam een ‘wachtlijstbrigade’ leiden. De zorgketen dreigt vast te lopen, omdat er te […]

Er is niks mis met het streven naar langere zorg in de thuissituatie, meer zelfredzaamheid en mantelzorg. Maar deze mogelijkheden hebben wel hun grenzen! Jacco Aantjes schrijft hierover op Zorgvisie.nl. Het is 1999 en in opdracht van staatssecretaris Vliegenthart gaat Marcel van Dam een ‘wachtlijstbrigade’ leiden. De zorgketen dreigt vast te lopen, omdat er te weinig plaatsen zijn in verpleeghuizen. Hierdoor kunnen zowel verzorgingshuizen, ziekenhuizen als revalidatieklinieken hun patiënten niet doorplaatsen.

Uiteindelijk is door een combinatie van maatregelen een uitweg gevonden. De onderlinge afstemming is verbeterd, de transferverpleegkundige geïntroduceerd, de mogelijkheden om zorg te verlenen in de thuissituatie zijn toegenomen, en de capaciteit in verpleeghuizen is uitgebreid.

Anno 2016 hebben de inkooprondes geresulteerd in het volgende beeld. Op alle fronten is qua volume en tarief minder zorg ingekocht. Daarnaast is de trend om intramurale capaciteit af te bouwen duidelijk waarneembaar. Of het nu in de ziekenhuiszorg, ggz, jeugdzorg of verpleeghuiszorg is, overal neemt het aantal bedden af. Het achterliggende adagium is meer en langer zorg in de thuissituatie, meer nadruk op zelfredzaamheid en vormen van mantelzorg.

Er is natuurlijk niets mis met dit streven. Maar er is wel een einde aan deze mogelijkheden. De zorg thuis, met daaraan verbonden de mantelzorg, kan niet het afvoerputje worden van zorgketen. De capaciteit en mogelijkheden hebben ook daar grenzen. Als die worden bereikt – wat dan? De eerste tekenen zijn al zichtbaar; bijvoorbeeld de groei van de wachtlijst dementie in de regio Eindhoven naar 200 cliënten, of in het Gooi, waar reeds 80 cliënten op de wachtlijst staan (bron: Alzheimer Nederland)

Het vraagt dan ook weinig voorstellingsvermogen om te zien wat ons de komende paar jaar te wachten staat. De eerste plek waar het gaat vastlopen is in de thuissituatie, als het ‘echt’ niet meer gaat. Dat zal leiden tot verhalen in de krant over schrijnende gevallen, met veel beschuldigende vingers naar een bepaalde instelling en een beetje naar Den Haag. Daarna komen de geluiden uit de ziekenhuizen. Het begrip ‘verkeerde bed’ kan weer worden afgestoft, omdat met name ouderen te lang in het ziekenhuis moeten blijven doordat ze elders niet terecht kunnen. In de slipstream zullen de gemeenten, revalidatieklinieken en de wijkverpleging zich gaan roeren en zo zijn we weer in 1999 beland…

Van lijden naar leiden

Wat als we nu wel leren van onze eigen geschiedenis? Ligt de sleutel dan niet bij de instellingen en de zorgverzekeraars sámen? Instellingen hebben de mogelijkheid het gesprek aan te gaan om tot lange(re)termijnafspraken te komen, in plaats van alleen te reageren op het volume- en prijsvoorstel vanuit de verzekeraar. Denk hierbij aan behoud van intramurale capaciteit, met eigen productieafspraken gericht op “overloop” vanuit andere instellingen. Creativiteit en een business case bieden samen een andere ingang voor de zorginkoop.

Zie ook het volledige artikel op Zorgvisie.nl

Meer ↓

“Grote verwachtingen van accountable care”, video interview Cor Calis (nov ’16)

De termen value based health care en accountable care zijn in Nederland nog relatief onbekend. Toch heeft Cor Calis er grote verwachtingen van. “Ik denk dat het ons veel mogelijkheden geeft om de patiëntgerichtheid weer terug te brengen in het zorgstelsel”, zegt de voormalig bestuursvoorzitter van het Rotterdamse Havenziekenhuis. Skipr sprak met Calis op de […]

De termen value based health care en accountable care zijn in Nederland nog relatief onbekend. Toch heeft Cor Calis er grote verwachtingen van. “Ik denk dat het ons veel mogelijkheden geeft om de patiëntgerichtheid weer terug te brengen in het zorgstelsel”, zegt de voormalig bestuursvoorzitter van het Rotterdamse Havenziekenhuis.

Skipr sprak met Calis op de toonaangevende technologiebeurs HIMSS in de VS. In zijn huidige hoedanigheid als partner bij Arteria Consulting en bestuurslid van Planetree NL maakt hij zich hard voor een meer patiëntgerichte zorgsector. Nederland is volgens Calis op de goede weg met het terugdringen van de zorgkosten.

“Hulde daarvoor”, zegt Calis, “maar we zijn wel een beetje de patiënt kwijt geraakt.” Calis denkt dat value based healthcare en accountable care, oftwel zorg die aantoonbaar meerwaarde heeft en een sector die deze kan verantwoorden, die patiënt kan terugbrengen in het stelsel. “Ik denk dat we daarmee de zorg weer kunnen laten draaien om waar het om gaat, om die patiënt”, aldus Calis.

Belonen

Ook aanwezig op de HIMSS is Patrick Charmel, CEO van het Griffin Hospital en voorzitter van Planetree Inc. Charmel heeft ruime ervaring met accountable care opgedaan in de Amerikaanse staat Connecticut. Samen met Cor Calis verzorgde hij een inleiding voor de Nederlandse Heliview-delegatie.

“De beloningsstructuren in de gezondheidszorg in de VS zijn al aan het verschuiven”, zegt Charmel, “van het belonen van volume naar het belonen van waarde. Dat stelt zorgaanbieders, zoals de mijne, voor uitdagingen. We worden gemotiveerd om kosten terug te dringen, terwijl de kwaliteit van zorg verbeterd. Ons heeft het gestimuleerd om een hele nieuwe set van vaardigheden te ontwikkelen om zorg te dragen voor een populatie. In plaats van ze te behandelen wanneer ze ziek zijn – al is dat nog altijd van belang – proberen we te voorkomen dat ze ziek worden en ze te helpen om gezond te blijven.”

Overheid

In de VS werd die ontwikkeling in gang gezet door de overheid. “De federale overheid heeft zich gerealiseerd dat zij als grootste inkoper van zorg eisen mag stellen aan de verantwoording vanuit het zorgstelsel”, zegt Charmel. “Dat heeft de overheid gedaan door meer transparantie te vragen over resultaten en daarna de goede resultaten en lange termijn kostenbesparingen ook financieel te belonen.”

Calis hoop dat dit in Nederland niet nodig zal zijn. “Ik zou het geweldig vinden als we daar zelf als zorginstellingen de regie in nemen. Niet wachten tot verzekeraars of het ministerie ons dat opleggen, want dan lopen we al achter, dan staan we 1-0 achter. Als we zelf de regie pakken – en we hebben nu het moment om het te doen, met een aantal zaken die ons worden aangeleverd zoals het horizontaal toezicht – kunnen we dat gaan doen met elkaar.”

Calis en Charmel hadden nog meer te zeggen over value based healthcare. Bekijk de video.

Meer ↓

“Accountable care dichterbij dan we denken?” Cor blogt in Skipr (nov ’16)

De implementatie van het Amerikaanse accountable care is in Nederland nog ver weg, zei Marc Bruijnzeels recent tegen Skipr. Maar het model is dichterbij dan we denken en niet voorbehouden aan de VS aldus Cor Calis in Skipr. Accountable care is in de VS een zorgmodel gebaseerd op een combinatie van zorgverlening en betaling. De […]

De implementatie van het Amerikaanse accountable care is in Nederland nog ver weg, zei Marc Bruijnzeels recent tegen Skipr. Maar het model is dichterbij dan we denken en niet voorbehouden aan de VS aldus Cor Calis in Skipr.

Accountable care is in de VS een zorgmodel gebaseerd op een combinatie van zorgverlening en betaling. De beloning voor de aanbieders is gebaseerd op kwaliteitsmetingen en verlaging van het totaal aan kosten voor een specifieke patiëntenpopulatie. Accountable care wordt verleend door een samenwerkende groep van zorgorganisaties of zorgverleners die samen de zorg aan die specifieke patiëntengroepen leveren. Bij accountable care worden verschillende beloningssystemen gebruikt, waarbij shared savings een belangrijk basisprincipe is. Binnen Accountable care legt de groep van aanbieders samen verantwoording af aan de patiënten en de contracterende partij over de kwaliteit en doelmatigheid van de zorg die ze verlenen. Een groep zorgaanbieders die als zodanig samenwerkt vormt een Accountable Care Organisation.

Directeur Marc Bruijnzeels van het Jan van Es Instituut stelt dat implementatie van dit model in Nederland voorlopig nog niet te verwachten is. Vooral niet door de manier waarop ons zorgstelsel ingericht is. Als belangrijk struikelblok noemt hij de moeite die instellingen (en professionals binnen instellingen?) hebben met het loslaten van hun autonomie.

Cor denkt hier anders over. Benieuwd? Lees via deze link zijn gehele blog in Skipr

Meer ↓

“Value Based Healthcare en Accountable Care”, blog van Cor Calis (nov ’16)

“Is er verschil tussen Value Based Healthcare en Accountable Care voor de cliënt?”, Cor Calis blogt in Skipr Value Based Healthcare maakt een opmars in het denken rondom bekostiging van zorg in Nederland, terwijl Accountable care een nieuw begrip is. Beide brengen het patiënten perspectief in binnen de bekostiging van zorg, maar waar ligt het […]

“Is er verschil tussen Value Based Healthcare en Accountable Care voor de cliënt?”, Cor Calis blogt in Skipr

Value Based Healthcare maakt een opmars in het denken rondom bekostiging van zorg in Nederland, terwijl Accountable care een nieuw begrip is. Beide brengen het patiënten perspectief in binnen de bekostiging van zorg, maar waar ligt het onderscheid?

Lees het volledige artikel van Cor op Skipr.

Meer ↓

Vergelijking inkoopbeleid wijkverpleging 2017 (okt ’16)

In navolging van vorig jaar, heeft Arteria ook voor 2017 het inkoopbeleid van zorgverzekeraars vergeleken. De hoofdlijn van het beleid blijft ten opzichte van 2016 gelijk, namelijk het inkopen van kwalitatief goede en doelmatige zorg. Alleen, wat is goede en doelmatige zorg? In de wijkverpleging zijn onvoldoende uniforme en eenduidige criteria en eisen voor kwaliteit […]

In navolging van vorig jaar, heeft Arteria ook voor 2017 het inkoopbeleid van zorgverzekeraars vergeleken. De hoofdlijn van het beleid blijft ten opzichte van 2016 gelijk, namelijk het inkopen van kwalitatief goede en doelmatige zorg. Alleen, wat is goede en doelmatige zorg? In de wijkverpleging zijn onvoldoende uniforme en eenduidige criteria en eisen voor kwaliteit van zorg beschikbaar. Partijen zijn zoekende in het duiden van kwaliteit en doelmatigheid, en dat is te zien in het inkoopbeleid.

Bij de inkoop van goede en doelmatige zorg, zijn bepaalde basis criteria in het inkoopbeleid te onderscheiden. Zo dient een zorgaanbieder gebruik te maken van een digitaal classificatie systeem, dient voldoende hbo-5 verpleegkundig personeel aanwezig te zijn en werkt de zorgaanbieder samen met huisartsen, sociale wijkteams en ziekenhuizen.

De zorgverzekeraars kopen de zorg voor 2017 het liefst in bij bestaande zorgaanbieders die ook in 2016 gecontracteerd waren. In het inkoopbeleid wordt veelal genoemd dat voldoende wijkverpleegkundige zorg ingekocht kan worden bij bestaande zorgaanbieders. Hierbij gaat De Friesland nog een stap verder, zij contracteren alleen bestaande aanbieders, maar dan wel voor een periode van 2 jaar.

Voor de inkoop van kwalitatief goede zorg stellen zorgverzekeraars verschillende eisen. Denk bijvoorbeeld aan de inzet van zorgverleners op basis van een minimum aantal (hbo) verpleegkundigen of een maximum aantal zorgmomenten. Daarbij worden ook eisen gesteld aan het meten van de kwaliteit. De kwaliteit kan gemeten worden door middel van een cliënttevredenheidsonderzoek of jaarlijkse monitorgesprekken.

Aan het doelmatig leveren van zorg, worden verschillende vormen van beloning gekoppeld. Een zorgaanbieders kan bijvoorbeeld een procentuele tariefopslag ontvangen wanneer de gemiddelde zorgkosten/zorgduur per patiënt lager zijn in vergelijking met andere zorgaanbieders. Zorgverzekeraars maken gebruik van verschillende modellen voor het berekenen, en daarmee het belonen, van de doelmatigheid.

De verschillende eisen in het inkoopbeleid toont dat zorgverzekeraars een duidelijke wens hebben om kwalitatief goede en doelmatige zorg voor de verzekerden te contracteren.  Het ontbreken van duidelijke richtlijnen op het gebied van kwaliteit, maakt dat de zorgverzekeraars samen met de bestaande zorgaanbieders zelf moeten bepalen wat goede zorg is. Dit kan voor zorgaanbieders lastig zijn, want de verschillende eisen kunnen ook tot verschillende uitkomsten leiden. Aan de andere kant biedt dit ook kansen voor de zorgaanbieder, deze kan bij zorgverzekeraars terugkoppelen welke eisen het beste de kwaliteit inzichtelijk maken.

Download: Vergelijking inkoopbeleid-wijkverpleging 2017 – Arteria Consulting

Download: Aanvullende toelichting zorginkoopbeleid wijkverpleging

Meer ↓

Arteria versterkt adviesteam met associés! (okt ’16)

Recentelijk hebben 12 organisatieadviseurs zich gelieerd aan Arteria Consulting. Door het brede scala aan kennis en ervaring dat Arteria met deze specialisten in huis heeft gehaald, kan op een nog breder en dieper niveau aan de wensen van onze opdrachtgevers worden voldaan. De geassocieerde adviseurs hebben allen uitgebreide ervaring in de zorg, variërend van procesverbetering, […]

Recentelijk hebben 12 organisatieadviseurs zich gelieerd aan Arteria Consulting. Door het brede scala aan kennis en ervaring dat Arteria met deze specialisten in huis heeft gehaald, kan op een nog breder en dieper niveau aan de wensen van onze opdrachtgevers worden voldaan.

De geassocieerde adviseurs hebben allen uitgebreide ervaring in de zorg, variërend van procesverbetering, organisatie(cultuur)veranderingen en beleidsvraagstukken. Jair Eckmeyer, onlangs geassocieerd, licht toe: “De collega’s van Arteria verbinden zich met hoofd, hart en handen en weten hun kennis om te zetten in meetbare resultaten. Ik werk hier binnen een hecht team van gepassioneerde professionals die gezamenlijk het verschil maken. Daardoor kan de opdrachtgever op haar beurt het verschil maken naar haar klanten.”

Meer ↓

Medisch Centrum Leeuwarden implementeert Epic (okt ’16)

Op 1 april 2016 was het zover, het nieuwe EPD/ZIS van Epic ging live in het Medisch Centrum Leeuwarden. Collega René Meijer ondersteunt het ziekenhuis als projectleider bij de DBC administratie. Deze implementatie is het grootste project ooit voor het Medisch Centrum Leeuwarden. Epic is een geïntegreerd pakket waarin de patiënt één medisch dossier heeft. […]

Op 1 april 2016 was het zover, het nieuwe EPD/ZIS van Epic ging live in het Medisch Centrum Leeuwarden. Collega René Meijer ondersteunt het ziekenhuis als projectleider bij de DBC administratie.

Deze implementatie is het grootste project ooit voor het Medisch Centrum Leeuwarden. Epic is een geïntegreerd pakket waarin de patiënt één medisch dossier heeft. Het biedt o.a. betere zorgkwaliteit, informatie-uitwisseling en onderzoeksmogelijkheden. Bekijk ook de video voor meer informatie over de invoering van Epic in het Medisch Centrum Leeuwarden: https://youtu.be/HNpRnb7WzI0

Meer ↓

Eerste Skipr Care & Cure Cycle Challenge succesvol! (okt ’16)

Samen met zijn ploeggenoten en de vele andere deelnemers aan de Skipr Care & Cure Cycle Challenge, heeft collega René Meijer maar liefst 4.000 euro bij elkaar gefietst. Deze opbrengst wordt gebruikt voor aanschaf voor een nieuwe electrocar voor de cliënten van Siza. Naast dit mooie resultaat wist de ploeg van René ook de derde plaats […]

Samen met zijn ploeggenoten en de vele andere deelnemers aan de Skipr Care & Cure Cycle Challenge, heeft collega René Meijer maar liefst 4.000 euro bij elkaar gefietst.

Deze opbrengst wordt gebruikt voor aanschaf voor een nieuwe electrocar voor de cliënten van Siza. Naast dit mooie resultaat wist de ploeg van René ook de derde plaats op het podium te bemachtigen. In alle opzichten een geslaagde dag en een resultaat om trots op te zijn!

Meer over de Skipr Care & Cure Cycle Challenge

Meer ↓

“Ruimte in bekostiging: wie durft?” Cor blogt in Skipr (okt ’16)

Al eerder heb ik op deze plek een pleidooi gehouden om serieus na te denken over de mogelijkheden van Accountable Care als model om de zorg in Nederland enerzijds betaalbaar te houden en anderzijds weer de moeite waard te maken: de patiënt weer terug als middelpunt en de medewerker weer de waardering en ruimte geven […]

Al eerder heb ik op deze plek een pleidooi gehouden om serieus na te denken over de mogelijkheden van Accountable Care als model om de zorg in Nederland enerzijds betaalbaar te houden en anderzijds weer de moeite waard te maken: de patiënt weer terug als middelpunt en de medewerker weer de waardering en ruimte geven die hij/zij verdient.

De pogingen hiertoe, onder andere in de door RIVM ondersteunde proeftuinen, stranden steeds op de onneembare horden in onze financiering.  Goede ideeën en bedoelingen leggen het af tegen de dreiging van omzetverlies. Er lijkt nu echter een mogelijkheid te ontstaan om dit tij te keren.

In haar brief aan de Tweede Kamer van 13 oktober jongstleden  kondigt de minister aan ruimte te maken voor experimenten met  zogenaamde vrije prestaties: declaraties die niet vastzitten aan één bepaalde sector maar die sectoroverstijgend kunnen zijn.

De minister schrijft onder andere dat een dergelijk experiment zorgvuldige invoering vraagt, waarbij transparantie voor patiënten, zorgaanbieders en verzekeraars een absolute voorwaarde is. Welnu: dit sluit zeer aan bij de kernwaarden van Accountable care. In dit model namelijk, stellen de aangesloten zorgorganisaties zich zonder uitzondering transparant op en leggen onderling en gezamenlijk verantwoording af over de kwaliteit en doelmatigheid van de geleverde zorg.

Uit de brief blijkt dat de NZa het advies aan de minister geeft om na te gaan of en hoe een experiment bijdraagt aan de substitutie van zorg tussen de verschillende domeinen,  waarbij onder andere keten- en uitkomstfinanciering en populatiemanagement instrumenten kunnen zijn. Zij belooft daarom de mogelijkheden en toegevoegde waarde van het financiering schotten overstijgend experiment nader te gaan onderzoeken.

De minister verdient steun van zorgaanbieders, gemeenten, zorgverzekeraars en patiëntenverenigingen om dit onderzoek snel van start te laten gaan. Bij voorkeur in een aantal goed afgebakende regio’s waarin zorgaanbieders elkaar goed kennen en er duidelijk één dominante verzekeraar is.

De betrokken partijen kunnen dan huisartsen, specialisten ouderengeneeskunde, revalidatieartsen en medisch specialisten vragen om gezamenlijk een voorstel te doen voor een bepaalde populatie, waarna met de betrokken patiëntenverenigingen en verzekeraars de criteria worden vastgesteld waarlangs wordt bepaald of de Triple Aim ( verbeterde patiëntervaring, beter aansluitende zorgketen zorg en verlaging van de kosten) behaald is.

Als deze experimenten goed uitpakken zou dit, met Accountable Care als uitgangspunt voor design, een belangrijke stap zijn op weg naar de revitalisering van ons zorgstelsel.

Wie durft zich te melden bij de minister?

Meer ↓

Accountable care in Nederland, presentatie Cor Calis – NL Versie- (okt ’16)

In april 2016 heeft Cor Calis een presentatie gegeven over Accountable care in Nederland op de diverse bijeenkomsten in Las Vegas (HIMMS), Zorg en ICT en het Planetree congres. De presentatie geeft een brede achtergrond van Accountable care, ontstaansgeschiedenis en toepassing. Meer weten over accountable care, Cor Calis staat u graag te woord. U kunt de […]

In april 2016 heeft Cor Calis een presentatie gegeven over Accountable care in Nederland op de diverse bijeenkomsten in Las Vegas (HIMMS), Zorg en ICT en het Planetree congres. De presentatie geeft een brede achtergrond van Accountable care, ontstaansgeschiedenis en toepassing.

Meer weten over accountable care, Cor Calis staat u graag te woord.

U kunt de presentatie Accountable care in Nederland downloaden.

Meer ↓

“Vrijgevestigde GGZ aanbieders goed op weg met declaraties” (sep ’16)

Onderzoek Arteria Consulting: “Declaraties die vrijgevestigde zorgaanbieders die generalistische basis ggz of gespecialiseerde GGZ aanbieden, zijn in overgrote meerderheid correct. Van alle declaraties in de ggz worden er gemiddeld 3% afgewezen omdat er (onbedoeld) een fout is gemaakt en meestal kan deze fout snel hersteld worden. Vrijgevestigden in de ggz wijken hierin niet bijzonder [...]

Onderzoek Arteria Consulting: “Declaraties die vrijgevestigde zorgaanbieders die generalistische basis ggz of gespecialiseerde GGZ aanbieden, zijn in overgrote meerderheid correct. Van alle declaraties in de ggz worden er gemiddeld 3% afgewezen omdat er (onbedoeld) een fout is gemaakt en meestal kan deze fout snel hersteld worden. Vrijgevestigden in de ggz wijken hierin niet bijzonder af van instellingen of de medisch specialistische zorg (MSZ).” Dat blijkt uit een rapport dat Arteria Consulting in opdracht van NIP, LVVP en NVvP heeft uitgevoerd naar rechtmatig declareren.

Het onderzoek is onderdeel van het programma rechtmatig declareren in de zorg van VWS. De GGZ aanbieders zien het belang van correct declareren en willen daarom de kans op fouten in declareren in de GGZ verder verminderen. Deze risico’s zitten onder anderen in de (onvolledige) verwijzingen, complexiteit in de regelgeving in de GGZ die tot verschillende interpretaties leidt, onduidelijke retourinformatie in softwaresystemen en verschillen in beleid en regels van zorgverzekeraars. Aanbieders, verzekeraars en overheid bespreken op 12 juli welke knelpunten komend jaar worden aangepakt en wie daarbij als trekker optreedt.

Verwijzingen naar de GGZ kunnen beter
Veel voorkomende fouten zijn onvolledige verwijsbrieven van bijvoorbeeld de huisarts. Hier kunnen belangrijke gegevens ontbreken zoals agb-code van de verwijzer, datum of een aanduiding of de cliënt naar generalistische basis GGZ of gespecialiseerde GGZ wordt verwezen. Het verkrijgen van een correcte verwijsbrief kost vaak veel tijd terwijl de cliënt formeel nog niet in behandeling mag worden genomen. Ook is het niet altijd duidelijk of er een nieuwe verwijzing nodig is als de cliënt bijvoorbeeld van gespecialiseerde ggz naar generalistische basis GGZ wordt verwezen of na afronding van een behandeling toch weer terug in zorg komt. Een deel van deze problemen kan worden verholpen door goed gebruik van het format verwijsbrief van de LHV door huisartsen en verduidelijking van regelgeving door de NZa.

Regelgeving generalistische basis GGZ
De in 2014 ingevoerde generalistische Basis GGZ (GBGGZ) leidt tot verschil in interpretatie van regels. Deze lijkt deels op de gespecialiseerde GGZ maar verschilt op enkele belangrijke onderdelen. Een spelregeltool met voor behandelaren begrijpelijke informatie kan hierbij al helpen de regels goed toe te passen. De beroepsverenigingen zullen samen met de NZa de informatievoorziening aan zorgaanbieders over de gbggz verbeteren.

Softwaresystemen verschillen onderling sterk
Er zijn veel verschillende softwarepakketten in omloop om zorg in de ggz te registreren en declareren. Het is voor vrijgevestigden onduidelijk wat de kwaliteit is van deze pakketten, in hoeverre deze pakketten fouten kunnen voorkomen en welk pakket voor hun praktijk het best is toegesneden. Een keurmerk voor deze softwarepakketten kan deze keuze ondersteunen. Een ander probleem is dat foutmeldingen waarop declaraties worden afgewezen voor zorgaanbieders vaak onbegrijpelijk zijn. Ook hanteren verzekeraars soms verschillende foutcodes of eigen foutcodes voor eigen regels. Een afgekeurde declaratie is dan moeilijk te corrigeren. Een gebruikersvriendelijke codelijst met duidelijke instructie om de fout te herstellen kan dit probleem oplossen.

Verschil in beleid van verzekeraars
Binnen de zorgverzekeringswet mogen verzekeraars eigen regels stellen over welke zorg ze onder welke voorwaarden vergoeden en tegen welk tarief. Omdat er 9 verschillende zorgverzekeraars zijn met verschillende labels en polissen kan dat een veelheid aan declaratievoorwaarden leiden die voor zorgaanbieders lastig zijn bij te houden. Zeker omdat ieder jaar opnieuw contracten worden afgesloten bij de meeste verzekeraars en cliënten ook overstappen van verzekeraar. Deels zijn deze verschillen in de declaratiesoftware te verhelpen. Meer uniformering en harmonisatie tussen het beleid van verzekeraars kan onbedoelde fouten zeker helpen voorkomen.

Over het onderzoek
Het onderzoek ‘optimalisatie registratie- en declaratieproces vrijgevestigde GGZ’ door Arteria consulting is uitgevoerd in opdracht van NIP, LVVP en NVvP en bekostigd uit het programma rechtmatige zorg van VWS. Doel van het onderzoek is om de meest voorkomende (risico’s) van registreren en declareren van vrijgevestigden in de ggz systematisch in kaart te brengen en concrete oplossingsrichtingen te formuleren om deze risico’s te minimaliseren. Arteria analyseerde hiervoor de declaratiegegevens van Vektis voor de ggz zorg over de afgelopen jaren. Daarnaast is er onder vrijgevestigden een enquête uitgevoerd naar welke risico’s zij zelf het vaakst voor zien komen. Met een respons van 140 geretourneerde enquêtes gaf dit een goed beeld over de sector heen. In diverse expertsessies met zorgaanbieders, verzekeraars en softwareleveranciers zijn deze analyses vervolgens doorgesproken en prioriteiten en oplossingen geformuleerd.

Meer ↓

Gastblog Zorg+Welzijn (aug ’16)

Collega Malou van Bentum is ook vrijwilliger in een woonzorgcentrum. Haar inspiratie voor de gastblog bij zorgwelzijn.nl haalde zij uit haar vrijwilligerswerk. Hoe kan je een waardevol gesprek aangaan met deze bijzondere doelgroep? Malou haar ideeën daarvoor en de volledige blog lees je hier.  

Collega Malou van Bentum is ook vrijwilliger in een woonzorgcentrum. Haar inspiratie voor de gastblog bij zorgwelzijn.nl haalde zij uit haar vrijwilligerswerk. Hoe kan je een waardevol gesprek aangaan met deze bijzondere doelgroep? Malou haar ideeën daarvoor en de volledige blog lees je hier.

 

Meer ↓

Minder lasten, meer zorg: het gaat om vertrouwen (mei ’16)

‘Vertrouwen’ is het sleutelwoord bij het terugdringen van onnodige administratieve lasten in de eerste lijn. Meer vertrouwen maakt dat we met minder regels toekunnen. En intensief met elkaar samenwerken, zoals de afgelopen maanden door alle betrokken partijen is gebeurd, draagt ook bij aan dat wederzijds vertrouwen. Dat bleek tijdens een druk bezochte bijeenkomst op woensdag […]

‘Vertrouwen’ is het sleutelwoord bij het terugdringen van onnodige administratieve lasten in de eerste lijn. Meer vertrouwen maakt dat we met minder regels toekunnen. En intensief met elkaar samenwerken, zoals de afgelopen maanden door alle betrokken partijen is gebeurd, draagt ook bij aan dat wederzijds vertrouwen. Dat bleek tijdens een druk bezochte bijeenkomst op woensdag 25 mei in het Haagse Nieuwspoort, waar de tussenbalans werd opgemaakt.

Over de hele linie was er een positief gevoel over de tot nu toe bereikte resultaten, maar we zijn er nog niet, was de boodschap. De komende maanden moet er hard worden doorgewerkt, om vóór het eind van het jaar voor de zorgverleners merkbare voortgang te boeken. Dat ‘huiswerk’ gaf ook minister Schippers mee, die de tot nu toe bereikte resultaten in ontvangst nam. Maar ze had ook een aanbod: ‘Als u tegen zaken aanloopt waar de overheid iets aan kan doen, geef dat dan ook aan. Niet voor niets zijn onze mensen ook betrokken bij dit traject.’

Petra van Holst, die de rapportage aan de minister aanbood, prees ook de grote inzet  van alle mensen die hierbij betrokken zijn: vertegenwoordigers van maar liefst 24 brancheorganisaties in de eerste lijn, zorgverzekeraars, de NZa en het ministerie van VWS. Zij onderstreepte dat deze manier van werken past in de visie van ZN: ‘Wij willen door samenwerking bouwen aan wederzijds vertrouwen én aan concrete resultaten. En we willen van ketenpartijen naar ketenpartners: integraal kijken en samenwerken, over de sectoren heen’.

Arteria Consulting adviseert ZN bij het traject.

Meer weten? Neem contact op met Martijn Mallie.

Publicatie van het rapport
Filmpje op website www.minderlastenmeerzorg.nl

Bron: website Zorgverzekeraars Nederland

Meer ↓

Het Zorginstituut bevordert goede uitvoering van de Wlz (mei ’16)

Het Zorginstituut bevordert de rechtmatige en doelmatige uitvoering van de Wlz door Wlz-uitvoerders. Dit doen ze door consequenties van beleidswijzigingen; normen en voorwaarden voor de uitvoering te stellen; en over uitvoeringsconsequenties van beleid te adviseren aan het ministerie van VWS. Arteria Consulting participeert hierin en ondersteunt het Zorginstituut bij meerdere dossiers. In [...]

Het Zorginstituut bevordert de rechtmatige en doelmatige uitvoering van de Wlz door Wlz-uitvoerders. Dit doen ze door consequenties van beleidswijzigingen; normen en voorwaarden voor de uitvoering te stellen; en over uitvoeringsconsequenties van beleid te adviseren aan het ministerie van VWS. Arteria Consulting participeert hierin en ondersteunt het Zorginstituut bij meerdere dossiers.

In samenspraak met de verschillende ketenpartijen (zorgaanbieders, zorgverzekeraars, zorgkantoren, CIZ, CAK, SVB) worden verbeterpunten of knelpunten voor de uitvoering gesignaleerd en waar mogelijk opgelost. Tevens wordt het ministerie pro-actief van adviezen voorzien over de huidige uitvoering, maar ook over domein overstijgende (Wmo en Zvw) zaken. Arteria Consulting is onder andere betrokken bij de ontwikkel agenda iWlz, het vormgeven van de governance en het opzetten van een nieuw sector overstijgend convenant.

Meer ↓

Resultaten tellen en vertellen, collega Marcel op Skipr (apr ’16)

Maak succes zichtbaar en vertel erover! Marcel Dopper legt uit waarom. Als er een sector is waar kwaliteit volledig verweven is in het DNA, dan is het de gehandicaptenzorg wel. Niets ten nadele van welke andere zorgsector, maar een cliënt van een gehandicapteninstelling is dat het grootste deel van zijn of haar leven en heeft […]

Maak succes zichtbaar en vertel erover! Marcel Dopper legt uit waarom.

Als er een sector is waar kwaliteit volledig verweven is in het DNA, dan is het de gehandicaptenzorg wel. Niets ten nadele van welke andere zorgsector, maar een cliënt van een gehandicapteninstelling is dat het grootste deel van zijn of haar leven en heeft ondersteuning nodig op alle aspecten van het leven. Levenslang en levensbreed dus. En daar hangt zo’n 40 jaar veel vanaf: opgroeien, leren, vrije tijd, meedoen, sporten, opleiding, werken en ga maar door. Dat je als sector die waardevolle ondersteuning kunt leveren, daar mag je trots op zijn en dat mag je laten zien. De gehandicaptensector is bescheiden en denkt meer proces- dan resultaatgericht. Tellen wordt niet zinvol gevonden, vertellen wordt daarentegen juist graag gedaan.

Bij gehandicapteninstellingen werken bevlogen mensen die dat vaak tientallen jaren doen. Zij kennen de cliënten door en door en hebben het geduld om jaar in jaar uit cliënten stap voor stap zich te laten ontwikkelen en meer regie over het eigen leven te laten nemen. Maar succesvolle gehandicaptenzorg is onzichtbaar. Want de cliënt doet een stap vooruit en de begeleider/instelling een stap terug. En dat ziet de samenleving niet altijd, laat staan financiers als zorgkantoren en gemeenten. Maar dat is wel nodig, want middelen zijn schaars en worden vaak verdeeld op kwaliteitscriteria.

Lees hier het volledige artikel op Skipr.

Meer ↓

Arteria ondersteunt pilot uitwisseling labgegevens (mrt ’16)

In 2015 is gestart met het project eLab. Doel is om de uitwisseling van labgegevens mogelijk te maken voor apothekers, zodat zij hun taak op het gebied van medicatiebewaking beter kunnen uitvoeren. Jacco Aantjes is de projectleider voor de pilot om vanuit de VZVZ dit vorm en inhoud te geven. Medicatiebewaking is zeer belangrijk in […]

In 2015 is gestart met het project eLab. Doel is om de uitwisseling van labgegevens mogelijk te maken voor apothekers, zodat zij hun taak op het gebied van medicatiebewaking beter kunnen uitvoeren. Jacco Aantjes is de projectleider voor de pilot om vanuit de VZVZ dit vorm en inhoud te geven.

Medicatiebewaking is zeer belangrijk in het kader van goede zorg. Meerdere studies hebben aangetoond dan medicatiefouten één van de grootste problemen is binnen de huidige zorgverlening. Daarom hebben apothekers ook een wettelijke taak om medicatiebewaking uit te voeren. Om dit op een adequate wijze te kunnen doen zijn actuele labwaarden van cruciaal belang. eLab heeft tot doel om op een juridisch juiste, technische uitvoerbare en praktisch werkbare wijze te zorgen dat apothekers deze gegevens gaan krijgen van de verschillende laboratoria in Nederland. Hiervoor wordt een pilot uitgevoerd, waarin dit kan worden ontwikkeld, zodat er een landelijk model ontstaat voor uitwisseling van deze gegevens via het landelijk schakelpunt.

Meer ↓

Bijeenkomst Herstel en Burgerschap (jan ’16)

Op 15 september 2015 vond in het Concertgebouw in Amsterdam de bijeenkomst “Herstel en burgerschap, persoonlijke verhalen die er toe doen”, plaats. Gelijktijdig met de Homeless World Cup, het wereldkampioenschap voetbal voor kwetsbare groepen mensen. Een bijeenkomst om met diverse betrokken partijen te praten over het verbeteren van de zorg aan deze kwetsbare groepen. Met […]

Op 15 september 2015 vond in het Concertgebouw in Amsterdam de bijeenkomst “Herstel en burgerschap, persoonlijke verhalen die er toe doen”, plaats. Gelijktijdig met de Homeless World Cup, het wereldkampioenschap voetbal voor kwetsbare groepen mensen.

Een bijeenkomst om met diverse betrokken partijen te praten over het verbeteren van de zorg aan deze kwetsbare groepen. Met de ondersteuning van deze evenementen viert Arteria Consulting haar 10-jarig bestaan.

Een impressie van deze bijeenkomst

Meer ↓

Impressie 10 jaar Arteria Consulting in Concertgebouw (jan ’16)

Deze impressie willen we u absoluut niet onthouden. Op 17 september 2015 vond in het Concertgebouw in Amsterdam de feestelijke bijeenkomst 10 jaar Arteria Consulting plaats. Gelijktijdig met de Homeless Worldcup, het wereldkampioenschap voetbal voor kwetsbare groepen mensen. Een prachtig evenement, waar Arteria Consulting partner van mocht zijn. Met diverse inspirerende workshops en een [...]

Deze impressie willen we u absoluut niet onthouden. Op 17 september 2015 vond in het Concertgebouw in Amsterdam de feestelijke bijeenkomst 10 jaar Arteria Consulting plaats. Gelijktijdig met de Homeless Worldcup, het wereldkampioenschap voetbal voor kwetsbare groepen mensen. Een prachtig evenement, waar Arteria Consulting partner van mocht zijn.

Met diverse inspirerende workshops en een bezoek aan een aantal wedstrijden van de Homeless Worldcup was het een zeer geslaagd evenement. Wij kijken met trots terug op deze bijeenkomst. Wij hopen dat u er ook van heeft genoten.

Impressie 10 jaar Arteria Consulting

Meer ↓

“Wat is relatie tussen veilige auto’s en de zorg?”, blog Jacco

Veilige auto’s vinden wij de normaalste zaak van de wereld. En zo denken we feitelijk al meer dan 30 jaar. In die tijd is er veel veranderd op dat gebied. Denk aan de verplichting van de autogordel en het kinderzitje. Daarnaast is de auto zelf ook veranderd van een metalen box naar een veiligheidsconstructie met […]

Veilige auto’s vinden wij de normaalste zaak van de wereld. En zo denken we feitelijk al meer dan 30 jaar. In die tijd is er veel veranderd op dat gebied. Denk aan de verplichting van de autogordel en het kinderzitje. Daarnaast is de auto zelf ook veranderd van een metalen box naar een veiligheidsconstructie met airbags en kreukelzones. Dit alles onder invloed van de technische mogelijkheden en toenemende snelheden, maar ook door de veranderende publieke opinie en toenemende verkeersdrukte. Wat heeft dit met zorg te maken?

Het voorbeeld van de auto is een klassieke casus van toegepast risicomanagement. De omgeving verandert continu, en op alle aspecten acteert men in samenhang. In zorgland worden de meeste risico’s als aparte fenomenen benaderd. Want als het gaat om een nieuwbouwproject houdt men voornamelijk het financiële risico in de gaten, met name vanuit het perspectief van financiering. Gaat het om de inhoudelijke kwaliteit van zorg, dan is dat aan de professionals, ondersteund door een afdeling Kwaliteit. Zijn het risico’s op het gebied van brandveiligheid, bewaking en ook gevaarlijke stoffen, dan behoort het aan Facilitaire zaken. Heeft het te maken met informatieveiligheid, dan mag ICT het opknappen. En ziet men risico’s met betrekking tot het imago van de instelling, dan ligt het bij een afdeling Communicatie.

Maar de zorgwereld ondergaat (te) snel metamorfoses. En in een snel veranderende wereld voldoet de wijze van gedifferentieerd risicomanagement niet meer. Immers, een probleem in één van de voornoemde gebieden, heeft een direct effect op alle andere domeinen. Even een hypothetisch voorbeeld: een aantal digitale dossiers blijkt door een journalist te zijn meegenomen op een USB-stick. Dit lijkt natuurlijk een probleem van informatieveiligheid en dus ICT. Echter, de impact hiervan is vele male groter. Het heeft kunnen plaatsvinden omdat ruimtes te makkelijk toegankelijk waren (Facilitair), de imagoschade is enorm (Communicatie), waarbij ook de zorgverzekeraar en de IGZ haar vragen gaan stellen (met mogelijk financiële consequenties) en het vertrouwen in de zorg een forse deuk oploopt.

Het wordt dus hoog tijd om risicomanagement in de zorg als integraal onderwerp op te pakken. Juist de samenhang van risico’s en vooral de maatregelen om deze te beteugelen, moeten hierin centraal staan. Als zorgonderneming loop je risico’s, dat is een gegeven en deze gevaren nemen alleen maar toe. Daarbij zijn twee zaken van belang om op het hoogste niveau op te pakken: een bewustwording van de integraliteit van de risico’s en beantwoording van de vraag hoeveel en welke risico’s nog acceptabel zijn en hoe deze dan beheerst kunnen worden. Dit vormt namelijk de leidraad voor de risicodiscussie die door de gehele organisatie zal moeten worden gevoerd.

Want wellicht speelde u in de jaren zeventig ook op de hoedenplank van de auto van uw ouders, of zat u lekker tussen de voorstoelen mee te kijken met het rijden. Als u nu een klein kind los op de achterbank ziet zitten, denkt u dan met weemoed terug aan die tijd of vooral aan wat er kan gebeuren wanneer er hard wordt geremd?

Nico Baas en Jacco Aantjes

Deze blog is ook gepubliceerd in Boardroom Zorg

Meer ↓

Vul uw zoekopdracht in en druk op Enter.